Wasze przepisy: PLESNIAK

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
telewizory led

Laptopy

Tablety

Smartfony
Ciasta kruche Ciasta drożdżowe Ciasta biszkoptowe Ciasta z czekoladą Ciasteczka Serniki  

PLESNIAK

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 4 żóltka
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyzki kakao
  • 1 szklanka cukru do białek ubić na piane
  • dżem najlepiej kwaśny
Sposób przygotowania:
  • Z mąki, margaryny żółtek i proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy cześci, do jednej z nich dodać kakao. podzielone cześci zamroźic. Blaszke do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Zetrzeć na tarce ciasto białe na nie wyłożyć dźem nastepnie zetrzec ciasto kakaowe i na nie wyłożyc pianę ubitą z białek na koniec zetrzeć ciasto białe i do pieca na okolo godzine w temperaturze 180 stopni.
Uwagi:
 
Przepis dodał(a): Madzia
PLEŚNIAK

4.53921568627
Głosowało: 102 osób
Opinie o PLESNIAK
pychotka - małgosia [05.04 21:08]
bardzo dobry polecam.
 
pleśniak - niuniaaa [21.07 10:47]
ciasto jest pyszne!ja polecam jednak uzyc slodkiego dzemu np.z truskawek albo malin,a do piany dodaje jeszcze kisiel,wtedy ma ona ladny kolor!
 
Super czad! - RudeGirl [25.07 21:50]
Ta niezbyt ciekawie kojarzaca sie nazwa nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia...to najlepsze ciasto jakie dotad zasililo moje podniebienie...ale trzeba miec do niego reke nie kazdemu wychodzi!
 
ile tej margaryny? - marta [04.08 8:51]
zaowiada sie ciekawie, wiec pewnie spróbuje zrobic, tylko napiszcie ile gram margaryny ma byc
 
Plesniak - Wiki [06.08 20:53]
Niestety pomimo wszystkich zalet ma jedną wadę : za szybko znika.. PYCHA
 
plesniak - tosia [29.08 23:46]
latwo i szybko przyzadzony przysmak!!! SMACZNEGO;)
 
coś w nim jest? - martha [01.11 19:24]
No muszę przyznać, że zaciekawiła mnie ta nazwa "Pleśniak", a jeszcze bardziej przekonuja mnie opinie więc idę je robić.
 
pleśniak - Asia [19.11 18:51]
Ciasto pyszne! bardzo się cieszę że znalazłam ten przepis bo kiedyś go miałam ale gdzieś mi przepadł DZIĘKI!!!
 
plesniak - goga [22.06 14:51]
to jest to co najleprze
 
troszke inaczej... - miczkad [04.06 12:43]
Super pychotka ja jednak pieke ciasto z samym dzemem atak po ok.20min na sam dzem(bez startego ciasta)dodaje piane i dopiero na to starte ciasto.Piana jest wtedy bardzo wysoka i nie opada i wszystkie czesci ładnie sie oddzielają.Polecam jest duzo lepsze
 
do marty - gruba [13.04 20:09]
napisane jest: jedna margaryna. Margaryna sprzedawana jest w kostkach po 250 gram. kapejszyn?
 
do miczkad - Aneta śląsk [05.08 15:05]
Hej ciasto,jest świetne i dość łatwe w przygotowaniu.Zrobiłam ,tak troszkę inaczej(tak jak Ty ,to opisałaś)udało sie .Zrobiłam z dżemem wiśniowym i pasuje super.POLECAM! Dzięki za przepis.
 
test - świnek [24.08 19:12]
bede go robil pierwszy raz, mam dac zwykly dzem na zelatynie?
 
pleśniak - Aśka [15.01 18:42]
1margaryna tzn.1 kostka. Mam ten przepis od 15 lat i zawsze smakuje.
 
margaryna - editt [14.04 16:55]
z ta margaryna to ja musialam w necie szukac bo w anglii sa sprzedawane w ruznych paczkach a nie moglam sobie przypomniec jak jest w Polsce, a ciasto super (chyba, bo wlasnie sie piecze, ale kiedys juz takie robilam) za 20 minut sobie zjem i wreszcie poczuje sie jak w DOMU. :)
 
Pleśnia - WeRkA [07.07 13:40]
Nie do konca podałaś dobrze jak to trzeba zrobiś zapomniałaś o dnie ciasta nic o niem nie napisałaś ciasto trzeba podzielić na 3 części jedną położyć na blachę na to owoce itd
 
plesniak mojej tesciowej - Kaja [13.07 17:26]
To rzeczywiscie proste i pyszne ciasto! Moja tesciowa robila je wprawdzie ciut inaczej: ciasto dzielila na trzy czesci ale trzecia czesc bialego ciasta byla nieco mniejsza niz pozostale dwie. Ciasto mialo nastepujace warstwy: biale ciasto, dzem z czarnej pozeczki niskoslodzony,tarte ciasto kakaowe, piana z bialek z dodatkiem cukru i wanilii, posiekane orzechy wloskie, ciasto biale tarte (mniejsza ilosc niz na dwoch spodnich warstwach)
 

Dodaj opinię o PLESNIAK:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5