Wasze przepisy: Pol?dwica w sosie ?mietanowym

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy

Sklep komputerowy

Smartfony

Drukarki

Sklep zoologiczny
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Pol?dwica w sosie ?mietanowym

Sk?adniki:
  • 1,5 kg pol?dwicy
  • 20 dag marchewki
  • 1 ma?a puszka zielonego groszku
  • 1 szklanka ?mietany 22-proc.
  • 1 ?y?ka m?ki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 ?y?ki przyprawy do zup
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 ?y?ki mas?a
  • 2 ?y?ki oliwy
  • 2 z?bki czosnku
  • 3 ?y?ki bazylii
  • ga??zka koperku (lub innej zieleniny)
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  • Pol?dwic? oczy?? z b?on, natrzyj sol?, pieprzem, zmia?d?onym czosnkiem oraz bazyli? i zostaw w lodówce na 4–5 godzin. Nast?pnie obsma? ze wszystkich stron na rumiano na patelni z rozgrzan? oliw? i prze?ó? do rondla. Podlej bulionem, dodaj mas?o i du? 40–50 minut, na ma?ym ogniu, pod przykryciem. Marchew obierz, umyj, pokrój w s?upki i dodaj do pol?dwicy na 20 minut przed ko?cem duszenia. Podczas duszenia uzupe?niaj wyparowany sos wod?. Mi?kkie mi?so wyjmij z garnka, pokrój na plastry, u?ó? na pó?misku, przybierz duszon? marchwi? oraz podgrzanym i odcedzonym z zalewy groszkiem. Do sosu dodaj ?mietan? wymieszan? z m?k? ziemniaczan? i zagotuj. Dopraw sokiem z cytryny, przypraw? do zup oraz pieprzem. Ca?o?? wymieszaj. Plastry mi?sa u?o?one na pó?misku polej sosem i przybierz zielenin?.
Uwagi:
 
Przepis doda?(a): Francuz
Pol?dwica w sosie ?mietanowym

4.5744680851064
Głosowało: 47 osób
Opinie o Pol?dwica w sosie ?mietanowym
Palce liza? !!! - Pieturuch [21.09 13:52]
Genialny przepis !!! Zupe?nie jak z dobrej restauracji. Po prostu ?wietne
 
Miodzio!!!!! - Radek [15.02 15:14]
Zrobilem to danie na kolacje w Walentynki.Prosto i latwo a efekt powalajacy.Naprawde pyszne danie a sosik miodzio.Wszystkim polecam!!!!!
 
cos mi nie wyszlo - ktos [19.10 14:45]
miesko dobre tylko z sosem cos nie tak (smakuje jak serowa zupka knor a nie sos smietanowy) chyba ze cos zepsulem... bo na gotowaniu to ja sie nie znam...
 
Od dzi? to moje popisowe danie ! - Mysia [18.12 18:11]
NIe umiem gotowa?, nie lubi? gotowa? bo potrafi? zepsu? nawet jajecznic?. Zawsze dodaem czego? za du?o, gotuje za krótko lub za d?ugo, ale ten przepis odmeni? moje ?ycie ;-)) Te?ciowa mo?e przyje?d?a? ;-)))
 
ciekawe - smakosz [20.11 18:57]
Pomys? dobry tylko dlaczego jest potrzebna ta przyprawa do zup? U?yj ?mietany 36% to nie b?dzie potrzeby dodawa? m?ki ziemniaczanej.
 
Wybitne danie! - ?ukasz [17.02 13:44]
Przepis jest ?wietny; danie wykonane w 95% wg niego (wi?cej bulionu, mniej wody w sosie) wysz?o doskonale. Smaki si? ?wietnie zgra?y, sos sam w sobie by? boski... Trudno si? nachwali?.
 
Dobre! - Ela [05.05 6:57]
Bardzo dobre i wysz?o nawet dla tak nie wprawnej kucharki jak ja. Polecam. Zastanawiam sie tylko z czym mo?na by?oby to poda?.
 
Smaczne!! - Kasia [02.02 12:49]
Danie wy?mietncie dobre..polecam kazdemu, kto ma ochot? na pol?dwiczk?. Po prostu palce liza?! mniam..mniam
 

Dodaj opinię o Pol?dwica w sosie ?mietanowym:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5