Wasze przepisy: Polędwica w sosie ¶mietanowym

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
telewizory led

Laptopy

Tablety

Smartfony

Pozycjonowanie sklepu internetowego
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Polędwica w sosie ¶mietanowym

Składniki:
  • 1,5 kg polędwicy
  • 20 dag marchewki
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 1 szklanka ¶mietany 22-proc.
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki przyprawy do zup
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 z±bki czosnku
  • 3 łyżki bazylii
  • gał±zka koperku (lub innej zieleniny)
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  • Polędwicę oczy¶ć z błon, natrzyj sol±, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz bazyli± i zostaw w lodówce na 4–5 godzin. Następnie obsmaż ze wszystkich stron na rumiano na patelni z rozgrzan± oliw± i przełóż do rondla. Podlej bulionem, dodaj masło i du¶ 40–50 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Marchew obierz, umyj, pokrój w słupki i dodaj do polędwicy na 20 minut przed końcem duszenia. Podczas duszenia uzupełniaj wyparowany sos wod±. Miękkie mięso wyjmij z garnka, pokrój na plastry, ułóż na półmisku, przybierz duszon± marchwi± oraz podgrzanym i odcedzonym z zalewy groszkiem. Do sosu dodaj ¶mietanę wymieszan± z m±k± ziemniaczan± i zagotuj. Dopraw sokiem z cytryny, przypraw± do zup oraz pieprzem. Cało¶ć wymieszaj. Plastry mięsa ułożone na półmisku polej sosem i przybierz zielenin±.
Uwagi:
 
Przepis dodał(a): Francuz
Polędwica w sosie ¶mietanowym

4.62222222222
Głosowało: 45 osób
Opinie o Polędwica w sosie ¶mietanowym
Palce lizać !!! - Pieturuch [21.09 15:52]
Genialny przepis !!! Zupełnie jak z dobrej restauracji. Po prostu ¶wietne
 
Miodzio!!!!! - Radek [15.02 16:14]
Zrobilem to danie na kolacje w Walentynki.Prosto i latwo a efekt powalajacy.Naprawde pyszne danie a sosik miodzio.Wszystkim polecam!!!!!
 
cos mi nie wyszlo - ktos [19.10 16:45]
miesko dobre tylko z sosem cos nie tak (smakuje jak serowa zupka knor a nie sos smietanowy) chyba ze cos zepsulem... bo na gotowaniu to ja sie nie znam...
 
Od dzi¶ to moje popisowe danie ! - Mysia [18.12 19:11]
NIe umiem gotować, nie lubię gotować bo potrafię zepsuć nawet jajecznicę. Zawsze dodaem czego¶ za dużo, gotuje za krótko lub za długo, ale ten przepis odmenił moje życie ;-)) Te¶ciowa może przyjeżdżać ;-)))
 
ciekawe - smakosz [20.11 19:57]
Pomysł dobry tylko dlaczego jest potrzebna ta przyprawa do zup? Użyj ¶mietany 36% to nie będzie potrzeby dodawać m±ki ziemniaczanej.
 
Wybitne danie! - Łukasz [17.02 14:44]
Przepis jest ¶wietny; danie wykonane w 95% wg niego (więcej bulionu, mniej wody w sosie) wyszło doskonale. Smaki się ¶wietnie zgrały, sos sam w sobie był boski... Trudno się nachwalić.
 
Dobre! - Ela [05.05 8:57]
Bardzo dobre i wyszło nawet dla tak nie wprawnej kucharki jak ja. Polecam. Zastanawiam sie tylko z czym można byłoby to podać.
 
Smaczne!! - Kasia [02.02 13:49]
Danie wy¶mietncie dobre..polecam kazdemu, kto ma ochotę na polędwiczkę. Po prostu palce lizać! mniam..mniam
 

Dodaj opinię o Polędwica w sosie ¶mietanowym:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5