Wasze przepisy: Polędwica w sosie śmietanowym

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
telewizory led

Laptopy

Tablety

Smartfony
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Polędwica w sosie śmietanowym

Składniki:
  • 1,5 kg polędwicy
  • 20 dag marchewki
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 1 szklanka śmietany 22-proc.
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki przyprawy do zup
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bazylii
  • gałązka koperku (lub innej zieleniny)
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  • Polędwicę oczyść z błon, natrzyj solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz bazylią i zostaw w lodówce na 4–5 godzin. Następnie obsmaż ze wszystkich stron na rumiano na patelni z rozgrzaną oliwą i przełóż do rondla. Podlej bulionem, dodaj masło i duś 40–50 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Marchew obierz, umyj, pokrój w słupki i dodaj do polędwicy na 20 minut przed końcem duszenia. Podczas duszenia uzupełniaj wyparowany sos wodą. Miękkie mięso wyjmij z garnka, pokrój na plastry, ułóż na półmisku, przybierz duszoną marchwią oraz podgrzanym i odcedzonym z zalewy groszkiem. Do sosu dodaj śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotuj. Dopraw sokiem z cytryny, przyprawą do zup oraz pieprzem. Całość wymieszaj. Plastry mięsa ułożone na półmisku polej sosem i przybierz zieleniną.
Uwagi:
 
Przepis dodał(a): Francuz
Polędwica w sosie śmietanowym

4.61363636364
Głosowało: 44 osób
Opinie o Polędwica w sosie śmietanowym
Palce lizać !!! - Pieturuch [21.09 15:52]
Genialny przepis !!! Zupełnie jak z dobrej restauracji. Po prostu świetne
 
Miodzio!!!!! - Radek [15.02 16:14]
Zrobilem to danie na kolacje w Walentynki.Prosto i latwo a efekt powalajacy.Naprawde pyszne danie a sosik miodzio.Wszystkim polecam!!!!!
 
cos mi nie wyszlo - ktos [19.10 16:45]
miesko dobre tylko z sosem cos nie tak (smakuje jak serowa zupka knor a nie sos smietanowy) chyba ze cos zepsulem... bo na gotowaniu to ja sie nie znam...
 
Od dziś to moje popisowe danie ! - Mysia [18.12 19:11]
NIe umiem gotować, nie lubię gotować bo potrafię zepsuć nawet jajecznicę. Zawsze dodaem czegoś za dużo, gotuje za krótko lub za długo, ale ten przepis odmenił moje życie ;-)) Teściowa może przyjeżdżać ;-)))
 
ciekawe - smakosz [20.11 19:57]
Pomysł dobry tylko dlaczego jest potrzebna ta przyprawa do zup? Użyj śmietany 36% to nie będzie potrzeby dodawać mąki ziemniaczanej.
 
Wybitne danie! - Łukasz [17.02 14:44]
Przepis jest świetny; danie wykonane w 95% wg niego (więcej bulionu, mniej wody w sosie) wyszło doskonale. Smaki się świetnie zgrały, sos sam w sobie był boski... Trudno się nachwalić.
 
Dobre! - Ela [05.05 8:57]
Bardzo dobre i wyszło nawet dla tak nie wprawnej kucharki jak ja. Polecam. Zastanawiam sie tylko z czym można byłoby to podać.
 
Smaczne!! - Kasia [02.02 13:49]
Danie wyśmietncie dobre..polecam kazdemu, kto ma ochotę na polędwiczkę. Po prostu palce lizać! mniam..mniam
 

Dodaj opinię o Polędwica w sosie śmietanowym:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5