Wasze przepisy: Schab nadziewany śliwkami

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
telewizory led

Laptopy

Tablety

Smartfony
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Schab nadziewany śliwkami

Składniki:
  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości
  • 15 dag suszonych śliwek bez pestek
  • pół łyżeczki tymianku
  • szczypta szałwi
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • kieliszek brandy
  • pieprz i sól
Sposób przygotowania:
  • Schab umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i mieszanką ziół, lekko oprószyć pieprzem, zawinąć w folię i na noc wstawić do lodówki. Następnie mięso wyjąć, ostrym spiczastym nożem naciąć w środku wzdłuż (najlepiej na krzyż), tak by powstał w miarę prosty tunel. Umyte i osuszone śliwki skropić brandy i kolejno wciskać w tunel, aż całkowicie się wypełni. (Komu sprawi trudność nacięcie tunelu, może przeciąć mięso wzdłuż z boku do połowy głębokości, wcisnąć śliwki w głąb nacięcia i spiąć mięso wykałaczkami). Posmarować schab sklarowanym masłem, włożyć w foliowy rękaw, ułożyć w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 10 min obniżyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze półtorej godziny.
Uwagi:
 
Upieczony podawać na zimno lub na gorąco. Schab (także karkowy) można też nadziewać suszonymi morelami lub figami wcześniej moczonymi w brandy albo wódce.
Przepis dodał(a): Shrek
Schab nadziewany śliwkami

4.14285714286
Głosowało: 14 osób
Opinie o Schab nadziewany śliwkami
Schab - Paolo [26.11 12:37]
Ten schab to dzieło sztuki paece lizać !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111
 
opinia - Dorota [23.04 15:41]
schabik ze śliwką pycha, a jeszcze lepszy schab ze śliwką w galarecie
 

Dodaj opinię o Schab nadziewany śliwkami:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5