Ostrygi

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Sklep zoologiczny
Sklep zoologiczny
Karma dla psa
Owoce morza Ostrygi  

Ostrygi


OSTRYGI
Ostrygi to symbol kulinarnego luksusu. Zazwyczaj ich kremowoszare soczyste mięso jada się na surowo, a raczej potyka. Po rozchyleniu muszli specjalnym nożem, przed potknięciem doprawia się ją cytryną i pieprzem. Ostrygi można również gotować, zapiekać i piec. Otwieranie ostryg (odmiana małża) wymaga natomiast siły. Można użyć do tego krótkiego noża z osłoną chroniącą palce przed skaleczeniem. Po opłukaniu musimy ostrygę owinąć ściereczką i mocno przycisnąć, aby się nie wyślizgnęła, po czym wbić mocno nóż w miejsce wiązadła łączącego obie części muszli, podważając, a następnie odrywając jedną z nich. Jeśli ostryga ma być podana na surowo (najczęściej właśnie tak jest serwowana) skrapia się ją sokiem z cytryny, odcina od drugiej połówki muszli i pozostawia w niej do konsumpcji.