Dieta doktora Haya, czyli niełączenia

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Sklep zoologiczny
Sklep zoologiczny
Karma dla psa
Diety Dieta doktora Haya, czyli niełączenia  

Dieta doktora Haya, czyli niełączenia


Dieta doktora Haya, czyli niełączenia
6-7 kg w ciągu 3 tygodni Tę dietę opracował amerykański lekarz William Hay. Dzienna racja pokarmowa to 1000 kcal, w 1 posiłku nie łączy się białek z węglowodanami. Każdy obiad i kolacja muszą zawierać przynajmniej 1 tzw. ekstraspalacz tłuszczu, czyli witaminę C, magnez, żelazo, wapń, karytyninę, jod i chrom. Doktor Hay podzielił produkty na 3 grupy: neutralna (N) to m.in. warzywa (wyłączając ziemniaki), nasiona (słonecznik, orzechy), miód i słodzik, oleje i oliwa, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda, zakwaszone produkty mleczne, wędzone na zimno mięso i ryby; białkowa (B) to gotowane mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery zawierające mniej niż 50 proc. tłuszczu, owoce (bez bananów), warzywa strączkowe; węglowodanowa (W) to pieczywo, ryż, ciastka, makaron, kasze, ziemniaki, suszone owoce, banany, cukier, kukurydza, muesli.
Zasady diety:
Codziennie jadasz 5 posiłków, przy czym drugie śniadanie i podwieczorek powinny mieć do 100 kcal. Składniki z grupy B (białko) i W (węglowodany) możesz łączyć tylko ze składnikami z grupy N (neutralnej). B i W nie mogą być spożywane w 1 posiłku! Posiłki białkowe i skrobiowe powinna dzielić czterogodzinna przerwa. Z jadłospisu eliminujemy: cukier, sól, kawę, mocną herbatę, napoje gazowane, czekoladę, białe pieczywo, czerwone mięso, wędliny, piwo, alkohol, ciasta, dania typu fast food, produkty z proszku. Rezygnujemy z potraw smażonych, ostro przyprawionych oraz ciast z owocami i kremami. Owoce jemy na pusty żołądek albo jako przekąskę między głównymi posiłkami. Między posiłkami należy dużo pić, nigdy jednak w trakcie jedzenia. Ta dieta przez 3 tygodnie nie zaszkodzi nikomu. Jest dobrze zbilansowana i zawiera niezbędne dla zdrowia składniki. Dłuższe jej stosowanie należy jednak skonsultować z lekarzem.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

ŚNIADANIE (do wyboru):
- twarożek z rzodkiewkami - 4 łyżki twarożku wymieszaj z 1 łyżką posiekanych ziół (np. natka, bazylia lub koper) i posiekanym pęczkiem rzodkiewek, dopraw do smaku - grahamka z pomidorem - twarożek z pomidorem (chudy serek wiejski wymieszaj z pokrojonym w kostkę pomidorem)
PRZEKĄSKI (do wyboru):
- 2 mandarynki, duża kiść świeżych winogron, 2 jabłka, 2 kiwi, 1 pomarańcza, 1 brzoskwinia, 1 grejpfrut, 150 g malin, 3 plastry ananasa z puszki, 1/4 arbuza, 1/4 melona
OBIAD (do wyboru):
- pieczona pierś kurczaka, gotowane na parze brokuły i kalafior - makaron z sosem z oliwy z oliwek, czosnku, bazylii i orzeszków ziemnych - sałatka ziemniaczana - 150 g młodych ugotowanych i pokrojonych w plasterki ziemniaków, 1 świeży duży ogórek (pokrojony w półplasterki), 1 pomidor (podzielony na cząstki). Wszystkie składniki wymieszaj, polej sosem (1 łyżeczkę oliwy z oliwek zmieszaj z 2 łyżkami octu winnego i rosołu z kostki, 2 łyżkami posiekanych ziół do wyboru, ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
KOLACJA (do wyboru):
- cykoria z pastą rybną (70 g wędzonej makreli lub pstrąga wymieszaj z 50 g chudego twarogu, 1 łyżką posiekanego szczypiorku, przypraw solą i pieprzem. Zrobioną pastą wypełnij liście małej główki cykorii) - 1 porcja kurczaka z fenkułem
Kurczak z fenkułem (2 porcje)
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego (fenkuł) - 1 łyżka posiekanego świeżego oregano - 1 roztarty ząbek czosnku - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 2 piersi kurczaka ze skrzydełkami - 1 bulwa fenkułu - 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 ml) Lekko utłucz nasiona fenkułu i zmieszaj z oregano, czosnkiem, solą i pieprzem. Natrzyj piersi kurczaka nasionami fenkułu z czosnkiem i ułóż na brytfannie. Oczyść bulwę fenkułu i podziel na 8 cząstek. Posmaruj oliwą i ułóż na brytfannie razem z mięsem. Piecz 5 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopni.