Szarlotka domowa

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Szarlotka domowa

Sk?adniki:
  • 30 dkg m?ki,
  • 20 dkg sch?odzonego mas?a (margaryny.,
  • 10 dkg drobnego cukru,
  • cukier waniliowy (ew. kawa?eczek laski wanilii.,
  • 1 ?ó?tko plus ?y?ka ?mietany,
  • 1 kg jab?ek (antonówki najlepsze; je?li inne to upewnijmy si?, ?e s? kwa?ne, bo takie s? wskazane..
Sposób przygotowania:
  • 1. Przesian? m?k? siekamy drobno ze sch?odzonym mas?em. Dodajemy cukier, ?ó?tko i szybko zagniatamy ciasto. Je?li jest zbyt
  • kruche i nie chce si? g?adko zagnie??, to dorzucamy ?y?k? ?mietany.
  • 2. Formujemy w dosy? gruby wa?ek i wk?adamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • 3. Form? do pieczenia o ?rednicy 26 cm smarujemy mas?em. Ciasto po wyj?ciu z lodówki dzielimy na 2 cz??ci w proporcjach 2/3 i
  • 1/3. Wi?kszym kawa?kiem wyklejamy dno formy. Pozosta?? cz??? chowamy do lodówki.
  • 4. Jak wykleja? ciastem: najpro?ciej pokroi? ciasto w plasterki ok. 0,7 cm i uk?ada? je na formie ??cz?c brzegi dotykaj?cych
  • do siebie plasterków, lekko rozp?aszczaj?c i uciskaj?c zachodz?ce na siebie brzegi. Oczywi?cie pami?tamy o wyrobieniu
  • ko?nierza ciasta na wys. co najmniej 3 cm. Teraz tylko nak?uwamy ciasto w kilku miejscach widelcem i wk?adamy do dobrze
  • nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. (Ciasto po wyj?ciu musi by? suche i tylko lekko zarumienione..
  • 5. Jab?ka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na wyj?ty z piekarnika spód ciasta wyk?adamy utarte jab?ka, odciskaj?c
  • je energicznie z soku. Robi to wra?enie, ?e pozostaje "samo suche", ale to pozorne.
  • 6. Teraz nale?y reszt? ciasta wyklei? wierzch - staraj?c si? po??czy? z brzegiem (ko?nierzem. upieczonego spodu. Przy tej
  • czynno?ci nie musimy ju? tak starannie skleja? poszczególnych plasterków ciasta. Szparki te zast?puj? nak?uwanie widelcem.
  • Pieczemy ok. 30 min. w temp. 200 st.C.
  • 7. Po wyj?ciu z piekarnika posypujemy obficie cukrem pudrem. Po ostygni?ciu zsuwamy z blachy.
Uwagi:
 
Brak
 
4.2857142857143
Głosowało: 70 osób
Opinie o Szarlotka domowa
szrlotka the best - beti [27.07 16:39]
pyszocizna.dodajcie odrobine cynamonu do jablek.palce lizac.
 
pycha - milo [11.09 12:08]
potwierdzam doda? troszeczk? cynamonu do jab?ek, a zamiast pudrem pola? j? lukrem z cytryn? pychoooootka
 
pyszne ciacho - kamila [25.09 10:22]
bardzo dobra, szybka do zrobienia,palce lizac.
 
szrlotka domowa - densi & klajs [25.01 16:42]
Wydrukowa?am ten przepis , wycie?am do zeszyti iW?ALA i dosta?am 6 za to rze przenios?am taki wspania?y przepis. nauczycielka wzie?a mój zeszyt . pani zrobi?a wed?ug przepisu z mojego zeszytu.{ja przed zabraniem przepisu te? zrobi?am te coasto}Okaza?óó sie ?e szarlotka to jej ulubione ciasto.wczesniej kotowa?a taki se szarlotli a t? jak ugotow?a to naj baradziej jej posmakowa?ó :)
 
SZARLOTKA - HELKA [17.06 9:58]
NAJLEPSZ POD S?O?CEM
 
najlepsza - Oregano [10.06 8:52]
najlepsza szarlotka któr? jad?am. Polecam!!
 
spróbuj?... - lola [11.03 19:45]
nawet mo?e mi to fajnie wyj?? wi?c spróbuj?!
 
baaardzo dobre!! - jola :] [15.05 15:06]
... uwazajcie aby nie za dlugo wypiekac.... robi sie gorzka :]
 
Propozycja na deser - Vetis [30.08 19:07]
Szarlotka pyszna a tak?e prosta w wykonaniu. Z ga?ka lodów smietankowych lub z odrobina bitej smietany jest znakomitym deserem.
 
dodaj cynamon - martha [29.11 14:32]
ciasto rewelacja. takie, jak by? powinno. kruche. do jab?ek dodaj? cynamon. wyborne. smacznego.
 
szarlotka - maryann [23.11 10:13]
nic nadzwyczajnego typowa normlna sarlotka
 
inna wersja na wierzch - aga [17.11 18:01]
szarlotka jest pyszna, ja zamiast mozolnie wykleja? wierzch ciasta po prostu ?cieram na tarce z grubymi oczkami zimne ciasto bezpo?rednio na jab?ka- wygl?da bardzo ?adnie
 
szarlotka domowa - Fortech [31.10 13:34]
przepis jest prosy,szarlotka uda?a sie znakomicie tylko jest jedna uwaga co do czasu pieczenia, w piekarniku elektrycznym przy temp.200 celcjusz piecze sie o po?ow? krócej
 
super - ulka [01.11 10:44]
Super, ale ja dodaje mniej cukru.Gor?co polecam.
 
pycha - Ankhja [27.10 16:20]
Ciaaaasto proste w wykonaniu i do tego wysminite!!!!!!!!!!!
 
SZAROTKA - HALINA [22.10 12:28]
PRZEPIS NA SZALOTKE IEST DOBRZE DOBRANY
 
szrlotka - daga [15.10 21:55]
w smaku super ale chyba zabraklo proszku do pieczenia bo cienka byla jak papier
 
super - doti [29.09 16:05]
szarlotka naprawd? jest super:)prosta w przygotowaniu, poch?ania ma?o czasu..polecam :)
 
sk?adniki x 2, inaczej cisto dla krasnali - dara [30.09 14:28]
Jak pycha jakie super?? Czy naprawd? nikt nie próbowa? robi? z tego przepisy tylko tak chwali? bez sensu?? Do podanej ?rednicy blachy nale?y ilo?ci wszystkich podanych sk?adników pomno?y? przez dwa inaczej to pora?ka!
 
pychota - utya [18.12 16:14]
musze przyznac ze sceptycznie do niej podesz?am, tym bardziej ze nie umiem piec ciast.....serio,,,, ale ta szarlotka nawet mi wyszla ?wietnie,
 
Jab?ecznik - anka2965@wp.pl [07.03 1:33]
Na ciasto;3/4kostki mas?a lub margaryny;4?y?ki cukru;2 ?ó?tka;2szklanki m?ki tortowej;2?y?eczki proszku do pieczeniai wszystko zagnie??.Rozwa?kowa? te ciasto i w?o??do blaszki rosmarowanej. Na ciasto nak?adamy jab?ka; ale jeszcze wcze?niej zasma?amy jablka;mniej wi?cej tych jab?ek ma by? oko?o 30 jab?ek pokrojonych i dodajemy 1/2cukru;1?y?eczke cynamonu i rodzynki oko?o 10 dkg;i pó? godz. w garku sma?ymy i mieszaj?c jak b?dzie rzadkie troche dodajemy kaszy mannej;Po osmarzeniu jab?ek studzimy i nak?adamy na ciasto ktore by?o przygotowane.jak b?dzie na?o?one na ciasto mus jab?kowy ;to robimyjeszcze ubijaj?c bia?ka z troszeczk? cukru i po?o?y? na te jab?ka.Po w?ozeniu bia?ek na te jab?ka robimy kruszonke 1/2kostki mas?a oko?o 8 ?y?ek cukru i cukru waniliowego i 1 szklanka m?ki albo wi?cej.Dla lepszego smaku dodajemy wiórki kokosowe rosypane na wierzch .I blache z ciastem wk?adamy do piekarnika i pieczemy oko?o 1 godziny od 40-50 minut na 180C.Bardzo smaczny i dobry . SMACZNEGO.
 
;/ - Monia [19.08 13:34]
wysz?a za kwa?na mimo tego ?e jab?ka i tak posypa?am cukrem pudrem. nie polecam
 
bardzo dobra - Ania [11.03 6:42]
Mi szarlotka wysz?a pyszna, wprawdzie jest bardzo krucha ale z kulk? lodów waniliowych mmmmmmmmmmmmmmm polecam serdecznie. Ja na gór? zrobi?am kruszonk? z pozosta?ego ciasta moze dla tego jest za krucha.:) zastosowa?am sie do porad z poprzednich opinii i posypa?am jab?ka cynamonem! rewelacja:)
 
?wietna - ?? [29.12 20:36]
Cudowna, pyszna , POLECAM !!!
 
szrlotka domowa - jozefa [31.12 16:45]
Pyszna, zawsze si? udaje, polecam wszystkim
 
Pyszniutka.A? rozp?ywa si? w ustach.mniam mniam - Weronika [02.01 19:03]
Wysz?a wspaniale jak na pierwszy raz.Oczywi?cie zosta?a szybko zjedzona i wszystkim smakowa?a.Na pewno nie d?ugo te? j? zrobi?.Polecam z bit? ?mietan?!
 
Niebo w gebie - Ewa [11.01 18:39]
niebo w gebie. Wyjelam z piekarnika o 20.00 o 9 rano nastepnego dnia z 4 plackow bylo tylko poltora. Jablek nie scieralam lecz kroilam i dusilam tak aby nie byly za bardzo rozpruszone.
 
mniam - Bardzo dobra [22.02 16:38]
szarlotka jest bardzo dobra !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
mialam problem - blomba [29.03 18:03]
pieke malo ciast, dlatego mialam problem z ciastem kruchym - w ogole nie chcialo sie zagniesc, tylko sie sypalo. Smietana nie pomogla, dolalam troche wody, ale ciasto zaczelo sie ciagnac. Po dosypaniu maki w koncu uformowalam walek. Po upieczeniu wyszlo w miare dobre, ale malo kruche. Poza tym - co zrobiliscie z bialkiem od jajka?
 
Re - wisienka [16.05 17:55]
rewelacyjny przepis,tylko, ze jest to przepis na ma?a blaszke a nie na duza. Zeby pasowalo na duza trzeba podwoic proporcje
 
Szarlotka :) - zonia [06.06 6:35]
Pyszne ciasto, naprawde warto spróbowa?. Polecam ka?demu bo przepie jest prosty
 
szarlotka domowa - mica47 [22.07 21:02]
jest pyszna ,palce liza? ,mniam mniam
 
SUper! - Vika [26.07 15:16]
?wietny przepis! My?l?,?e nie mo?e nie wyj?? :) Mam jedynie za du?? blach?, ale robie ju? drugi raz i wiem,?e ciasta starczy na pó? blachy. TYlko nie zapomnijcie o proszku do pieczenia xD
 

Dodaj opinię o Szarlotka domowa:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5