Szarlotka domowa

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Szarlotka domowa

Składniki:
  • 30 dkg mąki,
  • 20 dkg schłodzonego masła (margaryny.,
  • 10 dkg drobnego cukru,
  • cukier waniliowy (ew. kawałeczek laski wanilii.,
  • 1 żółtko plus łyżka śmietany,
  • 1 kg jabłek (antonówki najlepsze; jeśli inne to upewnijmy się, że są kwaśne, bo takie są wskazane..
Sposób przygotowania:
  • 1. Przesianą mąkę siekamy drobno ze schłodzonym masłem. Dodajemy cukier, żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt
  • kruche i nie chce się gładko zagnieść, to dorzucamy łyżkę śmietany.
  • 2. Formujemy w dosyć gruby wałek i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • 3. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na 2 części w proporcjach 2/3 i
  • 1/3. Większym kawałkiem wyklejamy dno formy. Pozostałą część chowamy do lodówki.
  • 4. Jak wyklejać ciastem: najprościej pokroić ciasto w plasterki ok. 0,7 cm i układać je na formie łącząc brzegi dotykających
  • do siebie plasterków, lekko rozpłaszczając i uciskając zachodzące na siebie brzegi. Oczywiście pamiętamy o wyrobieniu
  • kołnierza ciasta na wys. co najmniej 3 cm. Teraz tylko nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem i wkładamy do dobrze
  • nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. (Ciasto po wyjęciu musi być suche i tylko lekko zarumienione..
  • 5. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na wyjęty z piekarnika spód ciasta wykładamy utarte jabłka, odciskając
  • je energicznie z soku. Robi to wrażenie, że pozostaje "samo suche", ale to pozorne.
  • 6. Teraz należy resztą ciasta wykleić wierzch - starając się połączyć z brzegiem (kołnierzem. upieczonego spodu. Przy tej
  • czynności nie musimy już tak starannie sklejać poszczególnych plasterków ciasta. Szparki te zastępują nakłuwanie widelcem.
  • Pieczemy ok. 30 min. w temp. 200 st.C.
  • 7. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy obficie cukrem pudrem. Po ostygnięciu zsuwamy z blachy.
Uwagi:
 
Brak
 
4.29411764706
Głosowało: 68 osób
Opinie o Szarlotka domowa
szrlotka the best - beti [27.07 18:39]
pyszocizna.dodajcie odrobine cynamonu do jablek.palce lizac.
 
pycha - milo [11.09 14:08]
potwierdzam dodać troszeczkę cynamonu do jabłek, a zamiast pudrem polać ją lukrem z cytryną pychoooootka
 
pyszne ciacho - kamila [25.09 12:22]
bardzo dobra, szybka do zrobienia,palce lizac.
 
szrlotka domowa - densi & klajs [25.01 17:42]
Wydrukowałam ten przepis , wyciełam do zeszyti iWŁALA i dostałam 6 za to rze przeniosłam taki wspaniały przepis. nauczycielka wzieła mój zeszyt . pani zrobiła według przepisu z mojego zeszytu.{ja przed zabraniem przepisu też zrobiłam te coasto}Okazałóó sie że szarlotka to jej ulubione ciasto.wczesniej kotowała taki se szarlotli a tą jak ugotowła to naj baradziej jej posmakowałó :)
 
SZARLOTKA - HELKA [17.06 11:58]
NAJLEPSZ POD SŁOŃCEM
 
najlepsza - Oregano [10.06 10:52]
najlepsza szarlotka którą jadłam. Polecam!!
 
spróbuję... - lola [11.03 20:45]
nawet może mi to fajnie wyjść więc spróbuję!
 
baaardzo dobre!! - jola :] [15.05 17:06]
... uwazajcie aby nie za dlugo wypiekac.... robi sie gorzka :]
 
Propozycja na deser - Vetis [30.08 21:07]
Szarlotka pyszna a także prosta w wykonaniu. Z gałka lodów smietankowych lub z odrobina bitej smietany jest znakomitym deserem.
 
dodaj cynamon - martha [29.11 15:32]
ciasto rewelacja. takie, jak być powinno. kruche. do jabłek dodaję cynamon. wyborne. smacznego.
 
szarlotka - maryann [23.11 11:13]
nic nadzwyczajnego typowa normlna sarlotka
 
inna wersja na wierzch - aga [17.11 19:01]
szarlotka jest pyszna, ja zamiast mozolnie wyklejać wierzch ciasta po prostu ścieram na tarce z grubymi oczkami zimne ciasto bezpośrednio na jabłka- wygląda bardzo ładnie
 
szarlotka domowa - Fortech [31.10 14:34]
przepis jest prosy,szarlotka udała sie znakomicie tylko jest jedna uwaga co do czasu pieczenia, w piekarniku elektrycznym przy temp.200 celcjusz piecze sie o połowę krócej
 
super - ulka [01.11 11:44]
Super, ale ja dodaje mniej cukru.Gorąco polecam.
 
pycha - Ankhja [27.10 18:20]
Ciaaaasto proste w wykonaniu i do tego wysminite!!!!!!!!!!!
 
SZAROTKA - HALINA [22.10 14:28]
PRZEPIS NA SZALOTKE IEST DOBRZE DOBRANY
 
szrlotka - daga [15.10 23:55]
w smaku super ale chyba zabraklo proszku do pieczenia bo cienka byla jak papier
 
super - doti [29.09 18:05]
szarlotka naprawdę jest super:)prosta w przygotowaniu, pochłania mało czasu..polecam :)
 
składniki x 2, inaczej cisto dla krasnali - dara [30.09 16:28]
Jak pycha jakie super?? Czy naprawdę nikt nie próbował robić z tego przepisy tylko tak chwalić bez sensu?? Do podanej średnicy blachy należy ilości wszystkich podanych składników pomnożyć przez dwa inaczej to porażka!
 
pychota - utya [18.12 17:14]
musze przyznac ze sceptycznie do niej podeszłam, tym bardziej ze nie umiem piec ciast.....serio,,,, ale ta szarlotka nawet mi wyszla świetnie,
 
Jabłecznik - anka2965@wp.pl [07.03 2:33]
Na ciasto;3/4kostki masła lub margaryny;4łyżki cukru;2 żółtka;2szklanki mąki tortowej;2łyżeczki proszku do pieczeniai wszystko zagnieść.Rozwałkować te ciasto i włożćdo blaszki rosmarowanej. Na ciasto nakładamy jabłka; ale jeszcze wcześniej zasmażamy jablka;mniej więcej tych jabłek ma być około 30 jabłek pokrojonych i dodajemy 1/2cukru;1łyżeczke cynamonu i rodzynki około 10 dkg;i pół godz. w garku smażymy i mieszając jak będzie rzadkie troche dodajemy kaszy mannej;Po osmarzeniu jabłek studzimy i nakładamy na ciasto ktore było przygotowane.jak będzie nałożone na ciasto mus jabłkowy ;to robimyjeszcze ubijając białka z troszeczką cukru i położyć na te jabłka.Po włozeniu białek na te jabłka robimy kruszonke 1/2kostki masła około 8 łyżek cukru i cukru waniliowego i 1 szklanka mąki albo więcej.Dla lepszego smaku dodajemy wiórki kokosowe rosypane na wierzch .I blache z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny od 40-50 minut na 180C.Bardzo smaczny i dobry . SMACZNEGO.
 
;/ - Monia [19.08 15:34]
wyszła za kwaśna mimo tego że jabłka i tak posypałam cukrem pudrem. nie polecam
 
bardzo dobra - Ania [11.03 7:42]
Mi szarlotka wyszła pyszna, wprawdzie jest bardzo krucha ale z kulką lodów waniliowych mmmmmmmmmmmmmmm polecam serdecznie. Ja na górę zrobiłam kruszonkę z pozostałego ciasta moze dla tego jest za krucha.:) zastosowałam sie do porad z poprzednich opinii i posypałam jabłka cynamonem! rewelacja:)
 
Świetna - ęą [29.12 21:36]
Cudowna, pyszna , POLECAM !!!
 
szrlotka domowa - jozefa [31.12 17:45]
Pyszna, zawsze się udaje, polecam wszystkim
 
Pyszniutka.Aż rozpływa się w ustach.mniam mniam - Weronika [02.01 20:03]
Wyszła wspaniale jak na pierwszy raz.Oczywiście została szybko zjedzona i wszystkim smakowała.Na pewno nie długo też ją zrobię.Polecam z bitą śmietaną!
 
Niebo w gebie - Ewa [11.01 19:39]
niebo w gebie. Wyjelam z piekarnika o 20.00 o 9 rano nastepnego dnia z 4 plackow bylo tylko poltora. Jablek nie scieralam lecz kroilam i dusilam tak aby nie byly za bardzo rozpruszone.
 
mniam - Bardzo dobra [22.02 17:38]
szarlotka jest bardzo dobra !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
mialam problem - blomba [29.03 19:03]
pieke malo ciast, dlatego mialam problem z ciastem kruchym - w ogole nie chcialo sie zagniesc, tylko sie sypalo. Smietana nie pomogla, dolalam troche wody, ale ciasto zaczelo sie ciagnac. Po dosypaniu maki w koncu uformowalam walek. Po upieczeniu wyszlo w miare dobre, ale malo kruche. Poza tym - co zrobiliscie z bialkiem od jajka?
 
Re - wisienka [16.05 19:55]
rewelacyjny przepis,tylko, ze jest to przepis na mała blaszke a nie na duza. Zeby pasowalo na duza trzeba podwoic proporcje
 
Szarlotka :) - zonia [06.06 8:35]
Pyszne ciasto, naprawde warto spróbować. Polecam każdemu bo przepie jest prosty
 
szarlotka domowa - mica47 [22.07 23:02]
jest pyszna ,palce lizać ,mniam mniam
 
SUper! - Vika [26.07 17:16]
Świetny przepis! Myślę,że nie może nie wyjść :) Mam jedynie za dużą blachę, ale robie już drugi raz i wiem,że ciasta starczy na pół blachy. TYlko nie zapomnijcie o proszku do pieczenia xD
 

Dodaj opinię o Szarlotka domowa:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5