Szarlotka domowa

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Obiady

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Szarlotka domowa

Składniki:
  • 30 dkg mąki,
  • 20 dkg schłodzonego masła (margaryny.,
  • 10 dkg drobnego cukru,
  • cukier waniliowy (ew. kawałeczek laski wanilii.,
  • 1 żółtko plus łyżka śmietany,
  • 1 kg jabłek (antonówki najlepsze; jeśli inne to upewnijmy się, że są kwaśne, bo takie są wskazane..
Sposób przygotowania:
  • 1. Przesianą mąkę siekamy drobno ze schłodzonym masłem. Dodajemy cukier, żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt
  • kruche i nie chce się gładko zagnieść, to dorzucamy łyżkę śmietany.
  • 2. Formujemy w dosyć gruby wałek i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • 3. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na 2 części w proporcjach 2/3 i
  • 1/3. Większym kawałkiem wyklejamy dno formy. Pozostałą część chowamy do lodówki.
  • 4. Jak wyklejać ciastem: najprościej pokroić ciasto w plasterki ok. 0,7 cm i układać je na formie łącząc brzegi dotykających
  • do siebie plasterków, lekko rozpłaszczając i uciskając zachodzące na siebie brzegi. Oczywiście pamiętamy o wyrobieniu
  • kołnierza ciasta na wys. co najmniej 3 cm. Teraz tylko nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem i wkładamy do dobrze
  • nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. (Ciasto po wyjęciu musi być suche i tylko lekko zarumienione..
  • 5. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na wyjęty z piekarnika spód ciasta wykładamy utarte jabłka, odciskając
  • je energicznie z soku. Robi to wrażenie, że pozostaje "samo suche", ale to pozorne.
  • 6. Teraz należy resztą ciasta wykleić wierzch - starając się połączyć z brzegiem (kołnierzem. upieczonego spodu. Przy tej
  • czynności nie musimy już tak starannie sklejać poszczególnych plasterków ciasta. Szparki te zastępują nakłuwanie widelcem.
  • Pieczemy ok. 30 min. w temp. 200 st.C.
  • 7. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy obficie cukrem pudrem. Po ostygnięciu zsuwamy z blachy.
Uwagi:
 
Brak
 
4.29411764706
Głosowało: 68 osób
Opinie o Szarlotka domowa
szrlotka the best - beti [27.07 18:39]
pyszocizna.dodajcie odrobine cynamonu do jablek.palce lizac.
 
pycha - milo [11.09 14:08]
potwierdzam dodać troszeczkę cynamonu do jabłek, a zamiast pudrem polać ją lukrem z cytryną pychoooootka
 
pyszne ciacho - kamila [25.09 12:22]
bardzo dobra, szybka do zrobienia,palce lizac.
 
szrlotka domowa - densi & klajs [25.01 17:42]
Wydrukowałam ten przepis , wyciełam do zeszyti iWŁALA i dostałam 6 za to rze przeniosłam taki wspaniały przepis. nauczycielka wzieła mój zeszyt . pani zrobiła według przepisu z mojego zeszytu.{ja przed zabraniem przepisu też zrobiłam te coasto}Okazałóó sie że szarlotka to jej ulubione ciasto.wczesniej kotowała taki se szarlotli a tą jak ugotowła to naj baradziej jej posmakowałó :)
 
SZARLOTKA - HELKA [17.06 11:58]
NAJLEPSZ POD SŁOŃCEM
 
najlepsza - Oregano [10.06 10:52]
najlepsza szarlotka którą jadłam. Polecam!!
 
spróbuję... - lola [11.03 20:45]
nawet może mi to fajnie wyjść więc spróbuję!
 
baaardzo dobre!! - jola :] [15.05 17:06]
... uwazajcie aby nie za dlugo wypiekac.... robi sie gorzka :]
 
Propozycja na deser - Vetis [30.08 21:07]
Szarlotka pyszna a także prosta w wykonaniu. Z gałka lodów smietankowych lub z odrobina bitej smietany jest znakomitym deserem.
 
dodaj cynamon - martha [29.11 15:32]
ciasto rewelacja. takie, jak być powinno. kruche. do jabłek dodaję cynamon. wyborne. smacznego.
 
szarlotka - maryann [23.11 11:13]
nic nadzwyczajnego typowa normlna sarlotka
 
inna wersja na wierzch - aga [17.11 19:01]
szarlotka jest pyszna, ja zamiast mozolnie wyklejać wierzch ciasta po prostu ścieram na tarce z grubymi oczkami zimne ciasto bezpośrednio na jabłka- wygląda bardzo ładnie
 
szarlotka domowa - Fortech [31.10 14:34]
przepis jest prosy,szarlotka udała sie znakomicie tylko jest jedna uwaga co do czasu pieczenia, w piekarniku elektrycznym przy temp.200 celcjusz piecze sie o połowę krócej
 
super - ulka [01.11 11:44]
Super, ale ja dodaje mniej cukru.Gorąco polecam.
 
pycha - Ankhja [27.10 18:20]
Ciaaaasto proste w wykonaniu i do tego wysminite!!!!!!!!!!!
 
SZAROTKA - HALINA [22.10 14:28]
PRZEPIS NA SZALOTKE IEST DOBRZE DOBRANY
 
szrlotka - daga [15.10 23:55]
w smaku super ale chyba zabraklo proszku do pieczenia bo cienka byla jak papier
 
super - doti [29.09 18:05]
szarlotka naprawdę jest super:)prosta w przygotowaniu, pochłania mało czasu..polecam :)
 
składniki x 2, inaczej cisto dla krasnali - dara [30.09 16:28]
Jak pycha jakie super?? Czy naprawdę nikt nie próbował robić z tego przepisy tylko tak chwalić bez sensu?? Do podanej średnicy blachy należy ilości wszystkich podanych składników pomnożyć przez dwa inaczej to porażka!
 
pychota - utya [18.12 17:14]
musze przyznac ze sceptycznie do niej podeszłam, tym bardziej ze nie umiem piec ciast.....serio,,,, ale ta szarlotka nawet mi wyszla świetnie,
 
Jabłecznik - anka2965@wp.pl [07.03 2:33]
Na ciasto;3/4kostki masła lub margaryny;4łyżki cukru;2 żółtka;2szklanki mąki tortowej;2łyżeczki proszku do pieczeniai wszystko zagnieść.Rozwałkować te ciasto i włożćdo blaszki rosmarowanej. Na ciasto nakładamy jabłka; ale jeszcze wcześniej zasmażamy jablka;mniej więcej tych jabłek ma być około 30 jabłek pokrojonych i dodajemy 1/2cukru;1łyżeczke cynamonu i rodzynki około 10 dkg;i pół godz. w garku smażymy i mieszając jak będzie rzadkie troche dodajemy kaszy mannej;Po osmarzeniu jabłek studzimy i nakładamy na ciasto ktore było przygotowane.jak będzie nałożone na ciasto mus jabłkowy ;to robimyjeszcze ubijając białka z troszeczką cukru i położyć na te jabłka.Po włozeniu białek na te jabłka robimy kruszonke 1/2kostki masła około 8 łyżek cukru i cukru waniliowego i 1 szklanka mąki albo więcej.Dla lepszego smaku dodajemy wiórki kokosowe rosypane na wierzch .I blache z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny od 40-50 minut na 180C.Bardzo smaczny i dobry . SMACZNEGO.
 
;/ - Monia [19.08 15:34]
wyszła za kwaśna mimo tego że jabłka i tak posypałam cukrem pudrem. nie polecam
 
bardzo dobra - Ania [11.03 7:42]
Mi szarlotka wyszła pyszna, wprawdzie jest bardzo krucha ale z kulką lodów waniliowych mmmmmmmmmmmmmmm polecam serdecznie. Ja na górę zrobiłam kruszonkę z pozostałego ciasta moze dla tego jest za krucha.:) zastosowałam sie do porad z poprzednich opinii i posypałam jabłka cynamonem! rewelacja:)
 
Świetna - ęą [29.12 21:36]
Cudowna, pyszna , POLECAM !!!
 
szrlotka domowa - jozefa [31.12 17:45]
Pyszna, zawsze się udaje, polecam wszystkim
 
Pyszniutka.Aż rozpływa się w ustach.mniam mniam - Weronika [02.01 20:03]
Wyszła wspaniale jak na pierwszy raz.Oczywiście została szybko zjedzona i wszystkim smakowała.Na pewno nie długo też ją zrobię.Polecam z bitą śmietaną!
 
Niebo w gebie - Ewa [11.01 19:39]
niebo w gebie. Wyjelam z piekarnika o 20.00 o 9 rano nastepnego dnia z 4 plackow bylo tylko poltora. Jablek nie scieralam lecz kroilam i dusilam tak aby nie byly za bardzo rozpruszone.
 
mniam - Bardzo dobra [22.02 17:38]
szarlotka jest bardzo dobra !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
mialam problem - blomba [29.03 19:03]
pieke malo ciast, dlatego mialam problem z ciastem kruchym - w ogole nie chcialo sie zagniesc, tylko sie sypalo. Smietana nie pomogla, dolalam troche wody, ale ciasto zaczelo sie ciagnac. Po dosypaniu maki w koncu uformowalam walek. Po upieczeniu wyszlo w miare dobre, ale malo kruche. Poza tym - co zrobiliscie z bialkiem od jajka?
 
Re - wisienka [16.05 19:55]
rewelacyjny przepis,tylko, ze jest to przepis na mała blaszke a nie na duza. Zeby pasowalo na duza trzeba podwoic proporcje
 
Szarlotka :) - zonia [06.06 8:35]
Pyszne ciasto, naprawde warto spróbować. Polecam każdemu bo przepie jest prosty
 
szarlotka domowa - mica47 [22.07 23:02]
jest pyszna ,palce lizać ,mniam mniam
 
SUper! - Vika [26.07 17:16]
Świetny przepis! Myślę,że nie może nie wyjść :) Mam jedynie za dużą blachę, ale robie już drugi raz i wiem,że ciasta starczy na pół blachy. TYlko nie zapomnijcie o proszku do pieczenia xD
 

Dodaj opinię o Szarlotka domowa:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5