Ciasto czekoladowe z polewą

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Obiady

Karma dla Psa

Telewizory
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Ciasto czekoladowe z polewą

Składniki:
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • złote lub srebrne draże mleczne
Polewa czekoladowo-maslana
  • 1/2 szklanki roztopionej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki tłustej śmietany
Sposób przygotowania:
  • 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
  • Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
  • 2. Przesiać mąkę do miski, dodać kakao i proszek do pieczenia.
  • Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do mieszanki jajecznej, ucierając.
  • 3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 40 minut (sprawdzić patyczkiem).
  • Zostawić ciasto w blasze na 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia.
  • 4. Aby przygotować polewę, włożyć czekoladę, masło i śmietanę do żaroodpornego naczynia.
  • Postawić nad rondlem z gotującą się wodą.
  • Podgrzewać, stale mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Zdjąć naczynie z rondla i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Posmarować wierzch i boki ciasta polewą i udekorować złotymi lub srebrnymi drażami.
Uwagi:
 
Wystarcza na kwadratowe ciasto o boku 20 cm

3.68333333333
Głosowało: 60 osób
Opinie o Ciasto czekoladowe z polewą
pychota - jaga [18.08 10:41]
jeszcze go nie smakowałam ale wygląda apetycznie
 
A w jakiej temperaturze nalezy je piec? - Iolite [04.10 12:17]
Wyglada super, zamierzam je zrobic ale brakuje mi informacji w jakiej temeraturze nalezy to ciasto piec.
 
ciasto czekolaowe - madzia [09.11 9:26]
mmmmmmm...... pychota :-)
 
ciasteczko - buba [19.12 19:07]
1000 kcal-ratuj się kTo może!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
ciaSteCzkA - dominika@;) [10.03 14:14]
myślę że ciasteczka są świetne i że rozpływają się w ustach...właśnie przed chwilą przyszłam z dworu i mam ochotę na ciasteczka lyb ciastko - ciasto "ale nie moge nic zrobić bo nie mam kasy" ;/;/;/ ale mysle ze wkrutce zrobie pezpyszne ciaso...
 
? - olka [29.04 11:18]
a w jakiej piec temperaturze????????????
 
temperatura pieczenia - Marta [08.04 18:29]
Piekłam 40 min w temp. 180 stopni i wyszło idealnie. Polecam
 
ciasto czekoladowe - ewa [27.10 14:28]
ciasto w smaku pycha tylko strasznie cienikie uroslo 1cm niewiem dlaczego
 
pyszotka to ciacho! - natalia [02.01 21:19]
bardzo dobre poczestowalam gosci to zachwycali sie nim i nie dowierzali ze sama go robilam!!
 
lody - kuchira [15.04 17:17]
lody sol bardzo smaczne a te wyjontkowo zachencam do wziencia pzepisu
 
nie urosło:( - Ruda [26.06 20:34]
sprobowac niestety nie moge, a walsnie upieklam, bo ciacho na prezent. a wcalnie nie uroslo:( nie mam pojecia dlaczego, taki placek bardziej wyszedl;p no i nie jest tak ciemne jak tu na zdjeciu;p ale pachnie fajnie i mam nadieje ze rownei dobrze smakuje;p
 

Dodaj opinię o Ciasto czekoladowe z polewą:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5