Ciasto czekoladowe z polewą

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Sony

Tv

Samsung

Telewizory

Sklepy

Lg

Sharp

Sklep

TvLed

Telewizor

Obiady
Ciasta czekoladowe Ciasta różne Ciasteczka Pieczywo  

Ciasto czekoladowe z polewą

Składniki:
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • złote lub srebrne draże mleczne
Polewa czekoladowo-maslana
  • 1/2 szklanki roztopionej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki tłustej śmietany
Sposób przygotowania:
  • 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
  • Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
  • 2. Przesiać mąkę do miski, dodać kakao i proszek do pieczenia.
  • Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do mieszanki jajecznej, ucierając.
  • 3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 40 minut (sprawdzić patyczkiem).
  • Zostawić ciasto w blasze na 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia.
  • 4. Aby przygotować polewę, włożyć czekoladę, masło i śmietanę do żaroodpornego naczynia.
  • Postawić nad rondlem z gotującą się wodą.
  • Podgrzewać, stale mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Zdjąć naczynie z rondla i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Posmarować wierzch i boki ciasta polewą i udekorować złotymi lub srebrnymi drażami.
Uwagi:
 
Wystarcza na kwadratowe ciasto o boku 20 cm

3.68333333333
Głosowało: 60 osób
Opinie o Ciasto czekoladowe z polewą
pychota - jaga [18.08 10:41]
jeszcze go nie smakowałam ale wygląda apetycznie
 
A w jakiej temperaturze nalezy je piec? - Iolite [04.10 12:17]
Wyglada super, zamierzam je zrobic ale brakuje mi informacji w jakiej temeraturze nalezy to ciasto piec.
 
ciasto czekolaowe - madzia [09.11 9:26]
mmmmmmm...... pychota :-)
 
ciasteczko - buba [19.12 19:07]
1000 kcal-ratuj się kTo może!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
ciaSteCzkA - dominika@;) [10.03 14:14]
myślę że ciasteczka są świetne i że rozpływają się w ustach...właśnie przed chwilą przyszłam z dworu i mam ochotę na ciasteczka lyb ciastko - ciasto "ale nie moge nic zrobić bo nie mam kasy" ;/;/;/ ale mysle ze wkrutce zrobie pezpyszne ciaso...
 
? - olka [29.04 11:18]
a w jakiej piec temperaturze????????????
 
temperatura pieczenia - Marta [08.04 18:29]
Piekłam 40 min w temp. 180 stopni i wyszło idealnie. Polecam
 
ciasto czekoladowe - ewa [27.10 14:28]
ciasto w smaku pycha tylko strasznie cienikie uroslo 1cm niewiem dlaczego
 
pyszotka to ciacho! - natalia [02.01 21:19]
bardzo dobre poczestowalam gosci to zachwycali sie nim i nie dowierzali ze sama go robilam!!
 
lody - kuchira [15.04 17:17]
lody sol bardzo smaczne a te wyjontkowo zachencam do wziencia pzepisu
 
nie urosło:( - Ruda [26.06 20:34]
sprobowac niestety nie moge, a walsnie upieklam, bo ciacho na prezent. a wcalnie nie uroslo:( nie mam pojecia dlaczego, taki placek bardziej wyszedl;p no i nie jest tak ciemne jak tu na zdjeciu;p ale pachnie fajnie i mam nadieje ze rownei dobrze smakuje;p
 

Dodaj opinię o Ciasto czekoladowe z polewą:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5